Image Description

The extension to the Gate Theatre by Scott Tallon Walker and M&P Construction was Highly Commended in the €2 million to €10 million category at the 10th annual OPUS Architecture and Construction Awards, which took place on the opening day of Plan Expo, 3 November 2009 in the RDS, Dublin.

The Gate Theatre is located in part of the Rotunda Hospital Complex (1712-1795), an 18th century landmark building and Protected Structure in Dublin's City Centre. 

The project for the New Wing (2007-2008) provided a Rehearsal Room that can double as a small venue; improved get-in facilities; and additional storage and office space. The project involved the removal of several unsightly additions from the 1950's and 1980's and the restoration of parts of the North and Eastern elevations including a fine tripartite window and staircase.

The scheme is a modern addition to the classical facade composed of simple geometric forms clad in granite to match the existing buildings. The new addition engages with the existing building yet remains visually distinct from it. The juxtaposition of new and old is clearly articulated with subtle changes in plane and simplicity in detailing. The project was completed for the 80th Anniversary of the founding of the Theatre.

The OPUS awards are the only Irish awards that combine both architecture and construction, with winning designs incorporating striking architecture with high standards of workmanship. Scott Tallon Walker Architects is a registered practice under the RIAI Accreditation Scheme for Conservation Architects and Practices, and carries out all its work on Protected Structures under the direction of its in-house accredited conservation architects, in compliance with the provisions if the ICOMOIS Charters.


Related Project

The Gate Theatre was founded in 1928 by Hilton Edwards and Mícheal MacLiammór to offer Dublin audiences an introduction to avant-garde theatre as well as classics from the modern Irish repertoire.

Michael Scott established his practice around the same time; STW has continued to work with the theatre since then, modifying the auditorium, extending the foyer, creating space for a bar and restoring the entrance of the landmark building to its original appearance.  

About The Author

Recent Articles

Related Articles

Tags