Scott Tallon Walker
 
 
 
 
 

Aviva Stadium

 
 
 

 

2004 - 2010
Landsdowne Road, Dublin 4

Client
LRSDC
Area
62000 sq.m sq.m

Awards
World Architecture Festival / Sport Category - Highly Commended
2010


View Project on Flickr 
View Project on Vimeo 

Project Location on Google Maps
Email link to this Page 

 

The challenge was to create a world class 50,000 seater international stadium on the existing tight urban site at Lansdowne Road, that not only fulfilled the differing requirements of the two sporting organisations but also as a venue competed within Dublin’s conferencing, catering and event market on non-match days. The building’s organic form and the transparency of its skin influenced our approach to the internal planning and design.. Continuous circulation is provided around the perimeter, so allowing natural light to penetrate into all areas, views from within to be uninterrupted and the building structure to be easily read by passersby. 

 

The transparency of the building is most evident at the premium levels, and here we used the views as features of the interior design. This connection between inside and out is reinforced by the changing natural light and its affect on the differing textures of the natural materials - plain and bush hammered stone, grey rendered core walls, ribbed and plain oak panelling and bronze clad bars. The General Admission concourses are naturally ventilated behind the transparent skin, being treated as external streets with food kiosks and bars behind their individual shopfronts . Strong colours are used as a foil to the concrete of the structure and blockwork. 

 

Materials throughout were selected for their robustness and longevity, with attention given to their detailing and quality. Particular attention was paid to the concrete mix, forms and shutters to produce beautiful concrete work that could remain exposed as a feature element of the interior. This along with the use of a simple palette of colours and materials compliments the carefully considered detailing resulting in a cohesive yet vibrant interior.