Scott Tallon Walker
 
 
 
 
 

GE Capital Woodchester

stw
stw
 
 
 

 

1996 - 1998
Golden Lane, Dublin 8

Client
GE Capital Woodchester
Area
2800 sq.m

Awards
Royal Institute of the Architects of Ireland / Selected for Exhibition
1998

British Council for Offices / Best Corporate Workplace
2000

ALPI & ACEI / Best Internal Landscape & Innovation in Mechanical Services
2000



Project Location on Google Maps
Email link to this Page 

 

GE Capital Woodchester wished to develop a building to house their expanding European Customer Services Centre. The building is mainly a call centre resulting in a heavy cooling load, normally requiring full air-conditioning. The client had expressed an interest in a low-energy building.  

 

Scott Tallon walker rose to the challenge by designing on the principle of using the mass of the structure for thermal cooling. Designed on three levels around a large central garden atrium, the reinforced-concrete frame and precast floor slabs with smooth coffered soffits forming the ceiling act as the thermal fly wheel. 

 

Ventilation is by displacement with heat recovery through an air/air heat exchanger. The building won the Best corporate workplace award from the British Council for Offices and the innovation in M&E services award from the ACEI for the low energy design strategy