Scott Tallon Walker
 
 
 
 
 

Civic Offices Dublin

stw
stw
stw
stw
stw
 
 
 

 

1992 - 1994
Woodquay, Dublin 2

Client
Dublin City Council
Area
20000 sq.m

Awards
Royal Institute of the Architects of Ireland / Gold Medal - Commended
1992 - 1994

Royal Institute of the Architects of Ireland / Regional Award
1996

European Building Magazine / Construction Excellence Award
1996

International Award for Energy Conservation /
1996



View Sustainability Information 
Project Location on Google Maps
Email link to this Page 

Few places in Dublin city could claim a higher profile than the site selected for the new Civic Offices at Wood Quay. Decades of controversy, important archaeological remains and a previous half-finished scheme provided the context for the international architectural competition, won by STW, to provide Dublin with Civic Offices of which the city could once againfeel proud.

The assessors were impressed with the manner in which our design softened the dominance of the existing 8-storey bunker-like towers and integrated them into a scheme which reinstated a street frontage to the quayside while protecting a cherished vista of the medieval Christ Church Cathedral.

 

As the first major public building on Dublin’s quays in almost 200 years, the Civic Offices pay homage to their historic predecessors in the use of indigenous Wicklow granite and by marking the public entrance a generous four-storey portico.

In form and expression, however, the building is entirely modern, laid out around a central atrium planted with subtropical plants and trees, creating the principal point of orientation and a hub for publicly accessible services. To the rear, the building encloses a public amphitheatre used for lunchtime concerts and events.

 

The 20,000sqm Civic Offices marked a leap forward in sustainable design. The naturally venting 6-storey atrium draws air across the adjacent office spaces and was our first to be tested using thermo-dynamiccomputer modelling.

Together with ground-source heat pumps and numerous other carefully considered sustainability measures, this became the project against which an entire generation of new civic offices would be benchmarked.

As a piece of architecture, this building became a powerful agent of positive change in terms of how the city council sees itself, and how it is perceived by the public it serves.